Wij willen graag in iedere hoek van ons huis WiFi. Maar in werkelijkheid heeft je smartphone of tablet niet overal het volle draadloze bereik. Er zijn diverse manieren waarop je jouw draadloze WiFi netwerk een boost kunt geven:

 

Routers

Routers zijn er in alle soorten en maten. De perfecte router is een combinatie van huidige technologieën en natuurlijke persoonlijke wensen. Wij hebben een paar tips voor je zodat je, afhankelijk van de soort router, het beste uit je draadloze netwerk kunt halen.


Signaalsterkte van je router vergroten

Is de signaalsterkte van de WiFi verbinding in je woning niet optimaal? Dit kan diverse oorzaken hebben. Er zijn een paar eenvoudige oplossingen die al een groot effect kunnen hebben op je signaalsterkte:

 • Het is misschien de simpelste oplossing: Het kan helpen om de router een paar centimeter te verplaatsen.
 • Ook kun je de router hoger neerzetten.
 • Heb je een single band router met de 2.4GHz frequentie? Dan kan het zijn dat je last hebt van veel  storingen. Een dual band router kan de oplossing bieden. Een dual band router zendt ook de 5GHz frequentie uit. De 5GHz frequentie is veel minder belast waardoor de verbinding stabieler is.
 • Koppel een extra router met access point functie aan het bekabelde netwerk en geef deze dezelfde SSID (netwerknaam) als je gewone draadloze netwerk.

 

Locatie van de router

Waarom is de meterkast geen goede locatie voor je router?

Veel mensen zetten de router in de meterkast neer. Een logische plaats omdat in de meterkast alle aansluitingen binnenkomen. Maar het is niet de meest ideale plek voor een router.
Een router zendt uit in een bolvorm. Een meterkast bevindt zich doorgaans in een uithoek van een woning dichtbij de voordeur op de begane grond. Het is zonde om de straat te voorzien van een perfect WiFi bereik. Daarnaast is het bereik op de eerste verdieping en zeker op zolder niet optimaal.  

 

Wat is de meestgeschikte locatie voor je router?

De beste plek voor je router is een centrale plaats in huis zonder al te veel elementen in de buurt die storingen kunnen veroorzaken. Het liefst op een hogere plek. 

 

Voor en nadelen van 2.4GHz en 5GHz netwerken

Wanneer je een Dual Band router hebt, kun je gebruik maken van de 2.4GHz en 5GHz netwerken. Het hangt van je thuissituatie en de toepassing af welke band je het beste kunt gebruiken. Iedere frequentie heeft voor- en nadelen.


2.4GHz voordelen:

 • De 2.4GHz frequentie heeft een groot bereik
 • Gaat zelfs door de meeste muren heen
 • Bijna alle producten die WiFi ondersteuning hebben kunnen worden gebruikt op de 2.4GHz band


2.4 GHz nadelen:

 • De 2.4GHz frequentie is overvol omdat deze wordt gebruikt voor heel veel andere apparatuur.
 • Storing van andere apparatuur, o.a.: draadloze muizen en toetsenborden, babyfoons, magnetrons, WiFi apparaten, bluetooth apparaten en radiografisch bestuurbaar speelgoed.


5GHz voordelen:

 • Schonere frequentie.
 • Minder storingen doordat er minder apparaten op deze frequentie zitten.  
 • Hogere bandbreedte.


5GHz nadelen:

 • Het bereik is minder ver dan de 2.4GHz frequentie in huizen waar veel beton en metaal is gebruikt.
 • Niet alle apparaten met WiFi hebben ondersteuning voor 5GHz.

 

Het juiste kanaal op mijn router kiezen

De meeste routers hebben een ingebouwde functie voor het kiezen van het juiste kanaal. Heeft jouw router deze automatische functie niet, dan kun je handmatig het kanaal kiezen wanneer je dieper in de instellingen van de router gaat.

De 2.4GHz frequentie heeft 13 verschillende kanalen. De kanalen overlappen elkaar. Kanaal 1,6 en 11 zijn dan de beste kanalen om uit te kiezen. Woon je ergens waar het heel erg druk is, bijvoorbeeld een flatgebouw of appartementencomplex? Dan kan dit lastig worden.

De 5GHz frequentie daarentegen heeft 19 kanalen. Echter wel met de kanttekening dat alleen de eerste 4 kanalen vrij mogen worden gebruikt. De overige kanalen worden door o.a. radarsystemen gebruikt. Kies je toch voor een radarkanaal? Dan gaat je router scannen of het kanaal door een radarsysteem wordt gebruikt. Is het kanaal vrij, dan kun je deze toch gebruiken.

Gebruik de gratis Android app ‘Wifi Analyzer’ als handig hulpje voor het kiezen van het juiste kanaal. Op de computer kun je ‘INSSIDER’ gebruiken.

 

WiFi netwerk beveiligen

Het is belangrijk om je WiFi netwerk te beveiligen met een sterke encryptie en wachtwoord. Bij het instellen van het wachtwoord in de interface van je router, kies je voor WPA2 met AES versleuteling. Wanneer je het wachtwoord instelt, is het verstandig om ook tekens in je wachtwoord mee te nemen, zoals: &*#@.

 

Bekijk de Eminent 2.4GHz en 5GHz routers