COderen, DECoderen en Containers

In de titel hierboven staan de woorden: coderen en decoderen. De beginletters van beide woorden vormen samen het woord CODEC. Je hebt het woord vast al eens gehoord. Maar wat is een codec precies? En wat is een container? Dat gaan we je nu uitleggen.

 

Wat is een codec?

Een codec is hardware of software die ervoor zorgt dat audio en video kleiner worden opgeslagen. Het wordt gecomprimeerd naar een kleiner formaat. Hierdoor heb je veel minder opslagruimte nodig maar de kwaliteit blijft goed. Er zijn heel veel verschillende video- en audio codecs. Enkele voorbeelden van video codecs zijn: H.264, H.265, VP9, WMV. Enkele voorbeelden van audio codecs zijn: WMA, Dolby, DTS.
 

Wat is een container?

Een echte container is erg groot en er passen veel verschillende dingen in. Dat is ook de manier waarop je een digitale container kunt omschrijven. Een container is een verzameling van diverse audio- en video codecs. Je kunt zien dat je met een container te maken hebt als je naar de bestandsextensie van een mediabestand kijkt. De bestandsextensie vind je helemaal achteraan in de naam van het mediabestand. Bekende containers zijn: AVI, MKV, MP4, MPEG, RealMedia en QuickTime (MOV).
 

Hoe kom je erachter welke codecs worden gebruikt?

Wil je weten welke codecs er worden gebruikt? Kijk dan naar de bestandsextensie. Of je kunt een programma downloaden die je laat zien welke video- en audio codecs zijn gebruikt. Dit programma heet MediaInfo (www.mediaarea.net).
 

Het afspelen van codecs, hoe werkt dat?

Afspelen heeft alles te maken met decoderen. Het beeld- en audiosignaal moeten worden gedecodeerd. Dit wordt gedaan door de het afspeelapparaat. Bijvoorbeeld een mediaspeler. Deze mediaspeler moet het beeld- en geluidssignaal binnen een container decoderen. Maar het is wel belangrijk dat de mediaspeler de codecs ondersteunt.
Wil je een mediabestand afspelen op de computer? Dan is het de truc om het juiste afspeelprogramma te hebben. Een voorbeeld van een programma welke heel veel codecs en containers afspeelt is VLC media player. VLC media player kun je ook gebruiken om informatie te krijgen over de codec van een bepaald mediabestand. Multifunctioneel dus!
 

Wel beeld en geen geluid of andersom, hoe kan dat?

Je wilt gaan genieten van een rustig filmavondje maar bij het selecteren van het filmbestand gaat het al mis. Er is geen geluid! Of geen beeld. De reden?  De codecs van de film of ander mediabestand komen niet overeen met de codecs die het apparaat waarmee je de film probeert af te spelen ondersteunt. Je moet dus op zoek naar een mogelijkheid om het bestand toch af te spelen. Je kunt een ander afspeelapparaat proberen. Of je gaat het bestand converteren. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.
 

Verkeerde codec, toch afspelen?

Heb je toch een bestand wat de mediaspeler of een ander afspeelapparaat niet afspeelt? Dan moet je op zoek naar een manier om de codecs van het bestand om te zetten naar andere codecs. Hiervoor heb je een converter programma nodig. Een goed voorbeeld van een converter is HandBrake. Deze converter is te downloaden op www.handbrake.fr. Wanneer je Handbrake gebruikt zullen de bestanden die je omzet de container mp4 of mkv gebruiken. Dit zijn veelvoorkomende containers die door de meeste afspeelapparaten worden herkend.
Loading
Loading